0
Blogs

Coaching: hoe werkt dat?

Vandaag, 17 juli 2019, staat in het teken van voorbereiding! Bij de start van elk nieuw coachtraject neem ik mijn start-documenten en werkvormen onder de loep. De basis is ALTIJD de wet van aantrekking en het verhaal wat je jezelf vertelt. Maar per coachee kijk ik of de documenten die ik op heb gesteld, aansluiten bij zijn/haar situatie.

 

Hoe werkt zo’n coachtraject?

Vandaag neem ik je mee: hoe gaat dat in zijn werk bij de start van een coachtraject? Vandaag het voorbeeld van S. Ze start komende week bij mij in een 3 (en daarna misschien) / 6 maanden traject. Haar thema: werkplezier. Een nieuwe werkomgeving, maar niet weten waar te starten. Wat vindt ze leuk? Wil ze gaan ondernemen of juist niet?

S. Kwam vorige week op de koffie in mijn studio om te kijken of we een match voelen en om te horen waar ze coaching bij kan gebruiken.

  • De match was er al voordat ik haar ontmoette in mijn studio. Als iemand mij contact (vaak via mail of Instagram) voel ik gelijk een JA of NEE. Maar, het is belangrijk dat mijn coachee dit ook voelt: daarom altijd een gratis proefsessie.
  • Hier bespreken we waar je tegenaan loopt, waar je hulp bij nodig hebt, hoe je wilt dat je leven er over een jaar uitziet, en wat je ervoor over hebt om dit aan te gaan. De laatste vraag stel ik bewust, want een coachtraject met mij is geen kattenpis ?
  • Ik houd van focus. Ik zet zelf ALLES in om jou te brengen wat je nodig hebt: en ik kan alleen garanderen dat dat lukt als jij ook gefocust bent.

 

Ik krijg vaak tijdens deze proefsessie de vraag, maar… Wat is gefocust? Hoeveel uur is dat in de week? Dit verschilt per persoon. De één leest elke dag een boek om zich te ontwikkelen, de ander blokt 1x per week om wat opdrachten te maken en mailt mij deze dan. Weer een ander appt elke dag even een leermoment of vraag. Niets is fout, alles is oké. Ook als je ‘maar’ één keer per week je focust op je opdrachten en groei. Als dat voor jou werkt, werkt dat voor mij ook. We zoeken samen naar een vorm die bij je past.

 

 

Over de vorm

We hebben de proefsessie gehad, en S. voelde, net als ik, een klik en besluit om het coachtraject (van 3, misschien 6) maanden te starten. Omdat het een investering is (zie webshop voor actuele prijs) is een betalingsregeling een optie. Deze verantwoordelijk leg ik bij de coachee: en ik sta open voor suggesties rondom een regeling. 🙂 Dit is het eerste moment van verantwoordelijkheid nemen.


Soms tref ik mensen die mij mailen of bellen. “Ik heb dat geld niet, dus het lukt niet.” Dit mag. Maar is voor mij een bevestiging dat ik niet met je wil werken. Niet omdat je het geld niet hebt, maar omdat je geen opening durft te creëren om te investeren in jezelf. Toen ik zelf business coaching volgde, moest ik een bedrag ophoesten van 5000 euro ex BTW. Mijn reactie toen mijn coach dit bedrag noemde was: “Ik heb het geld niet, maar ik ga ervoor zorgen dat ik het heb want ik moet deze investering maken om te kunnen groeien.” Vervolgens verdiende ik dit bedrag in 3 maanden terug met nieuwe opdrachten. Waar een wil is, is een weg. Waar geen wil (of vertrouwen, geloof) is, is een excuus.”

Ik oordeel niet. Ik werk alleen met coachees die het als een investering zien, niet als kostenpost.

 

De proefsessie is geweest. De klik is er. De eerste sessie staat gepland. En dan?

Ik neem dan een week om alle formats die ik heb onder de loep te nemen, en aan te passen op S. haar situatie. Vandaag lever ik de basis documenten aan die S. invult voorafgaand aan onze eerste sessie. Hierin staan wat korte vragen, gericht op haar huidige situatie. Nu ik inzicht heb ik haar huidige verhaal, is dat het vertrekpunt. Vanaf dit moment start de coaching en ben ik ELKE dag bereikbaar voor vragen, zien we elkaar minimaal 1x per 14 dagen in mijn studio (bij andere coachees doe ik dit online, als ze ver weg wonen). Door methodieken, oefeningen, meditaties en visualisaties krijgt S zicht op dat het verhaal niet de realiteit hoeft te zijn. We kijken, denken, dromen en richten ons op het verhaal wat ze wil gaan vertellen. Stap voor stap herschijven we haar verhaal. Tijdens het herschrijven van dit verhaal gebeurt het al: er komen kansen, openingen op haar pad. Dit is de bevestiging dat het verhaal wat ze zichzelf vertelt, enorm krachtig is. Want welk verhaal je jezelf ook vertelt, je trekt het aan. Dit geldt voor het negatieve/beperkende verhaal, maar dus óók voor het nieuwe verhaal: dat verhaal vol vertrouwen, ideeën, wensen en geloof.

 

En dat is pas het begin.

 

En dit? Ik zit hier met een glimlach te typen. Want jeetje, wat GENIET ik van de start van zo’n traject. Alle vragen en spanning bij mijn coachees: ‘wat zal het mij brengen?’ En dan, na een paar maanden, voelen ze het. En is dat slechts het begin van iets veel groters. Ik heb het mooiste vak wat er bestaat. <3

 

Ook interesse in coaching? Kijk eens hier, of het wat voor je is. Dan plannen we een proefsessie in en kunnen we kijken hoe ik je kan helpen.

 

Liefs, met veel vertrouwen en een giga glimlach,

Babette

 

 

 

Ben je ondernemer en heb je behoefte aan visie, vertrouwen en een community om je heen? Dan past de Ondernemende Vrouwen Training jou als mijn favoriete Levi jeans die vol met gaten zit maar ik nooit zal weggooien omdat hij veel te lekker zit! Check de informatie hier.

 

0 reacties

Laat een reactie achter